Ikenobo Chapter Nederland
Ikenobo Holland Chapter
池坊オランダ支部
Ikebana betekent letterlijk "levende bloemen" en is de Japanse kunst van bloemschikken. Ikebana, als een van de tradionele kunsten van Japan, is nu van de gehele wereld geworden.
Ikenobo school werd opgericht door Ikenobo Sen-kei, Priester van Rokkaku = Chouhouin tempel, in Kyoto,Japan in de 15de eeuw en is de oudste school voor Japanse bloemschikkunst arrangementen(Ikebana).
Rokkakudo tempel van Ikenobo
In Japan zijn de Boeddhistische tempels inclusief Ikenobo Rokkakudo in een hexagonale vorm gebouwd.
Rokkakudo betekent hexagonaal en Do Boeddhistische tempel. Prins Shotoku hing het Boeddha beeld aan de Aralia boom en de wortels hiervan spreiden zich in 6 richtingen. Hij bouwde de tempel volgens de wortels van de Aralia.
Cirkel : indien de 6 hoeken verbonden worden krijgt men een cirkel en dit symboliseert perfectie.
Zuivering van de zes zintuigen: ogen (visueel), oren (horen), neus (reuk), tong (smaak), lichaam en hersenen (bewustzijn)
Ikenobo introduceerde de Rikka stijl. In deze stijl werden bloemen en takken gearrangeerd in een staande positie (Tate-bana). Daar deze stijl zeer decoratief is, was hij zeer geschikt voor decoratie in de grote vertrekken van de residenties van feodale heersers, Shoguns en de Keizer.
Ook werd deze stijl geschikt voor tentoonstellingen in de 18de eeuw door "Ikenobo Senko"
“Ikenobo Sen-no” ontwikkelde “Tate-bana” tot de “Rikka” basisvorm in de “Muromachi” periode (rond 1542). De originele “Tate-bana” werd samengesteld uit “Moto-ki” en “Shita-gusa”, die hart of genade en wijsheid uitbeelden.
In de16de eeuw, toen de theeceremonie opkwam, werd de Nageire stijl (Sonyu-ka) populair. Deze elegante en eenvoudige stijl paste uitstekend bij de atmosfeer van meditatie in de theekamer en in de kleine kamers van de gewone burgers. tot de 18de eeuw alleen gearrangeerd door mannen.Ook werd deze stijl geschikt voor tentoonstellingen in de 18de eeuw door "ikenobo Senko"
“Ikenobo Sen-no” ontwikkelde “Tate-bana” tot de “Rikka” basisvorm in de “Muromachi” periode (rond 1542). De originele “Tate-bana” werd samengesteld uit “Moto-ki” en “Shita-gusa”, die hart of genade en wijsheid uitbeelden.
Aan het eind van de 17de eeuw ontstond een nieuwe stijl genaamd Shoka. Deze stijl gaf een vereenvoudiging van de Rikka regels. De drie hoofdelementen van bloemen, planten of takken symboliseren “hemel" , “aarde” en “de mensheid” om de harmonie tussen mens en natuur uit te drukken.
Ikenobo Stijlen
De oorsprong van Rikka gaat terug naar de 16de-eeuwse Tatehana stijl. De bloeiperiode van deze stijl wordt in de 17de eeuw bereikt onder Hoofdmeester Ikenobo Senko II. Rikka is de bron van alle latere Ikenobo stijlen. De studie ervan gaat heden ten dage door, zowel in de traditionele Rikka Shofutai alsook de moderne vormen en in de meest recente ontwikkeling van Rikka Shimputai. Bij het opbouwen van Rikka’s (9) basiselementen, worden vele contrasterende maar elkaar aanvullende materialen gebruikt om een natuurlijk landschap uit te beelden. Verborgen binnen de principiële regels van deze meest representatieve (deze ruimte moet weg) Ikebana stijl is verrassend genoeg vruchtbare grond voor variatie en aanpassing aan hedendaagse omstandigheden. Rikka Shimputai is geintroduceerd in 1999. Het is belangrijk dat wij dieper verder leren over Rikka shofutai.
Rikka
Shoka
Shoka Shofutai en Shoka Shimputai
De oorsprong van Shoka ligt in het eenvoudiger Ikebana van de 18de eeuw. Shoka kwam eerst in de 19de eeuw volledig tot bloei onder Hoofdmeester Senjo Ikenobo. De klassieke Shoka Shofutai kent drie hoofdelementen: Shin, Soe en Tai, die een eenheid vormen om uitdrukking te geven aan de eeuwige verandering en vernieuwing van het leven. We willen onze impressie tonen van de essentie van planten op een eenvoudige en elegante manier.
Shoka Shimputai is in 1977 geintroduceert.
Een Shoka schikking rijst vanuit het wateroppervlak (‘mizugiwa’) gracieus omhoog en vervult ons met verborgen leven in iedere tak, blad of bloem.
Jiyuka
Vrije stijl: met eigen creativiteit door uw studie en door uw eigen docent